See the Unseen

Mies Van Der Rohe : SEE THE UNSEEN

The Barcelona Pavilion has a fascinating fact about its elements and materials that Mies Van Der Rohe decided to use in the design, especially the effect created by the movement of nature.

The weather conditions and a specific time of the day play an important role in the design and how the interior of the pavilion appears to look. For example when the efficient daylight capacity reached, the steel columns in the pavilion became nearly invisible and the onyx walls became transparent.

The pavilion was constructed during the winter and that the possibility of choosing the marble was limited. A wet marble could break easily during the transportation in the cold weather and the solution to it was to find an available dry material, which later on Mies found the onyx marble blocks and decided to use them.

Onyx is a cryptocrystalline form of quartz. The colors of it range from white to almost every color. Commonly, specimens of onyx available contain bands of colors of white, tan, and brown.

The pavilion’s height derived from the height of two of the onyx blocks stuck on top of each other. From the solution he made with the marble, I recognized that; to design a space, we can either start from the space then begin to bring in an element to it or start from the element and design a space that suits the elements, which I think the second method is not commonly used by me but now I am aware of how the technique could hugely benefit my design.

NJ:::

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s